Sanningen om lördagens strapatser (Haha vilket jävla ord och hur 17 stavas det?)

Idag gick jag upp svintidigt, alltså kl halv 6. Kanske är vardag för vissa men inte för mig. Jag har nämligen svårt att acceptera om jag behöver gå upp tidigare än halv 7. Hur som helst kom daddylicious och hämtade mig och vi åkte iväg till Liiiidinggö ishall. På schemat för dagen stod alltså tränarkurs och vi började med ett ispass med lite målvakts och skridskoövningar. Efter det åkte vi till Bosön och fikade och hade sedan lite målvaktsteori. Därefter hade vi en föreläsning käkade vi lunch och hade sen en föreläsning om ledarskap. Dagen avslutades sen med information om skydd och säkerhet på isen.

Nu är jag svintrött och vill gärna gå och lägga mig men ett par revbenspjäll ligger på grillen så det går inte för dig.

I morgon har jag dansexamination kl 10. Vore det inte för den skulle jag på den andra delen av tränarkursen och då skulle jag tekniskt sett behöva gå upp halv 5 eftersom man ska ställa fram klockan i natt. Det hade inte varit okej. Tur att man har en pappa som kan fixa och trixa lite så att jag får gå andra delen av utbildningen i höst :)

 

Till sist. "Reflektion" ska stavas reflektion och inte reflexion.


Sanningen om att jag är trött

Jag är så jävla trött på folk som röker på mig och tänker att det är okej!

Sanningen om att jag är lite irriterad

Jag skulle gärna säga att jag nyligen klämt en finne för jag önskar att det var så men grejen är att jag klämde finnjäveln för en halvtimme sen och aset blöder fortfarande! Vad hände med mina blodplättar? Nu har jag satt ett plåster över fanskapet och jag hoppas att det har slutat blöda i morron så jag slipper gå med plåster i fejjan till skolan i morron. Säga vad man vill om plåster men när de sitter i ansiktet är de inte så jäkla läckra.

Sanningen om plugga plugga plugga

Plugga är dagens tema och det är i princip det enda jag har gjort idag. Jag är så irriterad på mig själv för att jag alltid väntar till sista sekund innan jag börjar med mina uppgifter men jag antar att jag behöver press för att kunna press-tera.... Göteborg.... Jag har hela dagen suttit och funderat på hur man kan analysera teaterfreaket Johanna som vill spela teater istället för att läsa bok och svara på frågor som läraren tycker att hon ska göra. Hon kränker även en stackars kille som inte vill spela teater. Man skulle kunna säga att Johanna är en jävla skitunge som bara är besvärlig eller så kan man se det ur Johannas perspektiv. Eller ur andra perspektiv. Jag har sett på situationen ur ett vuxna-vet-bäst-perspektiv som innbär att Johanna just är besvärlig för att hon inte bara gör som läraren säger. Läraren vet ju trots allt vad som är bäst för Johanna och alla andra barn. Jag tänker att det är det perspektivet de flesta lärarna har på elever, om inte när de är nyexade så i alla fall när de har några år inom yrket. Rätt hemskt att man säger att Du vet inte vad Du behöver men det vet jag för jag är mycket bättre än Dig. Men så är väl egentligen hela samhället uppbyggt.

Hur som helst.. många perspektiv ska det bli tyvärr men några har jag fått ned i alla fall. Frågan är bara om A-M G tycker att min begreppsbeskrivning och analys är tillräcklig. Annars blir det till att ordbajs ännu mer och dra ännu mer långsökta kopplingar mellan Johanna och kurslitteraturen. Freudan kanske jag kan ta med och skriva att Johanna inte fick tillräcklig tillfredställelse i den orala fasen eftersom hon nu biter på naglarna. Freud är förövrig ganska rolig att läsa om, eller egentligen inte han men de begrepp han använder. Han menar till exempel att en person kan vara analt utåtagerande. Jag vet inte hur det är med er men jag får skojiga och lite halväckliga bilder som poppar upp i hjärnan. Hahaha analt utåtagerande, vafan?


Sanningen om 3

Idag är jag glad för att jag och Nina har varit tillsammans i tre år. Heja oss :D

 


Sanningen om ett litet tillägg

6. Källkritik. Man måste se över sina källor om man vill verka trovärdig. Man kan t.ex. inte referera till Wikipedia eftersom vem som helst kan publicera vad som helst där. Är man osäker på vilka källor som är okej kan man alltid hålla sig till facklitteratur eftersom det kontrolleras att faktan stämmer innan de publiceras.

Sanningen om en liten lektion i att skriva ordentligt

Egentligen skriver jag det här nu för att jag ska försöka att sluta vara arg. Jag skickade nyss ett argt brev till universitetet och kom då att tänka på hur dåliga många är på att skriva korrekt svenska. (Jag stavar som en kratta ibland och det är jag medveten om men jag har i alla fall koll på gramatiken, oftast)

1. Särskrivning (inte sär skrivning). Man kan inte dela på ord som hänger ihop för då kan de få en helt annan betydelse. T.ex. : Sjuk sköterska. En sjuk sköterska är väl knappas någon man vill ska ta hand om en däremot känner man nog mer tillit till en sjuksköterska.
Det heter liksom jättekul, köttbulle, kattröv och universitetsjävel, inte jätte kul, kött bulle, katt röv och universitets jävel.

2. De och dem. När man pratar säger man "dom" och det bärjar bli accepterat att skriva dom också men egentligen ska man använda de och dem. De eller Dem är inte enskilt samma som dom fast på skriv språk och ska därför inte alltid användas. T.ex.: De skrev att argt mail till Bettan på UTEP. Bettan kommer dock inte att svara på Dem.
Om man är osäker på om det ska vara de eller dem och man är någolunda bra på engelska kan man tänka såhär: Om jag ska säga detta på engelska skulle jag då säga they eller them? They/them wrote an angry e-mail to Bettan at UTEP. She will not answer they/them though. They wrote och answer them är ju det korrekta. Alltså, "De" motsvarar "They" och Dem motsvarar "Them".
Detta är dock som sagt hur man skriver, inte hur man pratar. Har man ett föredrag eller en redovisning ska man inte säga de och dem utan då talar man och använder sig av talspråkets "dom".

3. Meningsbyggnadsfel och satsradningar. Enligt min svensklärare på gymnasiet är detta två gramatiska dödssynder som under inga omständigheter får begås ostraffade.
En riktig mening består alltid av en huvudsats. Det innebär att den ska innehålla några speciella delar som jag inte kommer ihåg vad de heter och så är det någonting med ordföljden. Jag tycker att det är lättare att tänka såhär: Säger det jag skrivit mellan två punkter någonting? T.ex.: Jag är grinig. Det är en huvudsats för den betyder någonting. Jämför det med:"Men det skiter universitetet i." Det säger ingenting när det står själv för vad är det universitetet skiter i? Vill man skriva detta måste man binda ihop påståendena eller formulera sig på ett annat sätt. Binder man ihop dem blir det så här: Jag är grinig men det skiter universitetet i. Det understrukna är huvudsatsen och det andra blir en bisats. Stoppar man ihop en bisats med en huvudsat så blir det en riktig mening men man kan in ha en massa fristående bisatser i en text. Meningsbyggnadsfel blir det alltså om meningen inte är korrekt uppbyggd.
Satsradning är när man binder ihop två huvudsatser med ett kommatecken som om det ena vore en bisats. T.ex.: Jag är arg, universitetet suger. Det är två huvudsatser i samma mening som skiljs åt av ett kommatecken vilket är big no no. Vill jag få fram budskapet korrekt måste jag stoppa in ett od som binder samman satserna. T.ex.: Jag är arg och/för att/men universitetet suger. Sen får man ju välja vilket sammanbindande ord som passar bäst i sammanhanget.

4. Att referera. Detta måste man egentligen alltid göra om man påstår något. T.ex: "Freud hade en ganska pessimisktisk grundsyn på människan". Om jag påstår detta måste jag ha belägg för det för att det ska kunna ses som vetenskapligt och då måste jag referera. De vanligaste (tror jag) sätten att referera på kallas Harvard- och Oxfordsystemet. I Harvardsystemet använder man sig av parenteser i texten när man för sina referenser och med ovanstående mening skulle det se ut såhär: Freuds hade en ganska pessimistisk grundsyn på människan. (Hwang & Nilsson, 2003) Eller så här: Hwang och Nilsson (2003) skriver att Freud har en ganska pessimistisk grundsyn på människan. När man referera så här skriver man namnen på författarna och bokens utgivningsår. På så vis hänvisar jag till att det jag påstår kan styrkas i Hwang och Nilssons bok som är utgiven 2003.
I Oxfordsystemet använder man sig av fotnoter istället för parenteser och påståendet skulle då se ut så här: Freud har en ganska pesimistisk grundsyn på människan [1]

[1] Hwang, P & Nilsson, B (2003). Utvecklingspsykologi. Stockholm: Natur och Kultur. s. 34

Skullt detta skrivas i ett word dokument skulle fotnoten vara en liten siffra snett ovanför texten (som när man skriver att något är upphöjt i något) och inte som en vanlig siffra i [].

Om man refererar till samma källa två gånger i rad ska man inte skriva om hela referensen utan då skriver man bara "Ibid." och ett eventuellt sidnummer.

Hänvisar man till ett citat måste det skrivas ned ordagrant (alltså även eventuella felstavningar) och sidnummer måste anges oavsett vilket referenssystem man använder.

Refererar man i texter måste man alltid ha en källförteckning och källorna ser lite olika ut beroende på om det är antologier, webplatser, tidsskrifter ect. Orkar inte skriva hur de ska se ut men det finns böcker om detta som man kan skaffa sig om man känner för det. T.ex. Att skriva för att lära av Dhyste och Svenska skrivregler av Språkrådet.

Alla refererar olika och ni har säkert träffat på dem som använt samma referenssystem som jag visat här ovanför på ett annat sätt och jag säger inte att det är just så här som det ska vara för det står verkligen olika över allt men så som jag visat kan det se ut.

5. Talspråk i allmänhet. Man ska inte skriva talspråk. När man skriver heter det inte våran, erat, hanses, domses (två ord som kanske inte är så vanliga i Sthlm) o.s.v. utan vår, ert, hans och deras.


Hoppas någon kanske får ut något av att läsa det här. Hur som helst har det i alla fall fått mig att tänka lite mindre på det dumma universitetet.


Sanningen om skam

Igår var jag och Nina och såg Avatar på bio. Den får fyra av fem toasters. Kanonkul.
Det var faktiskt en grym film. Den var spännande och jävligt vacker men jag hade lite småångest genom större delen av filmen. Jag skämdes och hade lite ångest över att vara människa. Ni som sett filmen kanske förstår varför och för er som inte sett den kan jag ju förklara det.

Av nån anledning (kanske att vi människor använt sönder jorden) håller ett gäng människor på att försöka få tag på en väldigt dyr metall, unobtainium, på en planet som heter Pandora. På den planeten finns blåa gubbar som kallas Ma'vi. Ma'visarna är typ dubbelt så stora som människorna. Några fiffiga forskare har lyckats göra blåa gubbar som människor psykiskt kan hoppa in i och leva som och de ska användas för att få en förståelse av Ma'visarnas kultur (Detta är i alla fall vad jag tror att meningen från början var). Sen märker dumgubben som styr vart det ska borras nånstans att den största källan av unobtainium finns precis under blåa gubbarnas hemträd (Ma'visarna bor i träd och har en mystisk connection med hela naturen) och indirekt ger han huvudrollen, en gammal marinsoldat som inte kan gå, i uppdrag att försöka få Ma'visarna att flytta nån annan stans så att vi människor kan ta upp all metall men det vill de inte. Människorna blir arga och bestämmer sig för att se till att Ma'visarna flyttar på sig genom att i sann amerikans äckelmachoanda spränga bort hemträdet så att de kan ta det de vill ha. Sen blir det krig.

Under hela, eller i alla fall under större delen av filmen kämdes jag över att vara människa för jag tänker att det är precis så som vi människor (naturligvis inte alla) är och jag tror att vi i famtiden kommer att göra något liknande.
En annan film, eller egentligen en TV-serie som man skämms över att vara människa i är Stargate SG-1. Det finns några konservativa jag-vet-mycket-bättre-än-du-för-att-jag-har-grått-hår-och-är-bästis-med-presidenten-gubbar där som får mig att skämma på samma sätt som jag gjorde under Avatar. INTE okej!

Sanningen om ingenting

Jag har ingen aning om vad jag ska skriva men jag känner för att göra det. Har nyligen monterat ihop min nya Moses, en datorstol från IKEA. Var där med Nina idag och köpte den, ljus och ett gäng korvar. En fundering.... hur kan man åka ifrån IKEA utan att köpa minst två korvar? Det kan nog vara något slags intelligenstest tänker jag för man kan inte vara speciellt fiffig om man åker därifrån utan att ha tryckt i sig ett par vurrar. Varför? De är billiga, de är goda och det är ju faktiskt korv jag pratar om.

Har tränat med dövlandslaget denna helg. Rolig. Men det gick fort och det kändes inte riktigt som om dövisarna lyssnade så bra. (Är medvaten om vad jag just skrev men du kanske hajar vad jag menar).

Nina har åkt till Örebro för att göra tenta och lite praktiska saker så denna vecka kommer jag vara ensammast i hela världen... eller i alla fall ensammare än jag brukar vara :(

Mina pengar är slut. (La de sista på IKEA-korv)

I morron ska jag jobba.

Nu fick jag en idé....................

Sanningen om hönan och ägget

När man har tråkigt kan det bli så att man funderar på saker. Jag har haft tråkigt och funderat på det här med hönan och ägget och kommit fram till sanningen.

Ägget kom först! Då den första hönan troligen var den felande länken mellan någon annan äggläggande varelse och den riktiga hönan kom ägget först eftersom det inte las av en höna. Frågan är dock om länkhönan kan kallas höna eller om det bara var någon slags halvhöna, fast oavsett om länkhönan (vi kan kalla henne Gertrud för enkelhetens skull) var hel eller halv så kom i alla fall ägget först eftersom Gertruds ägg blev den första riktiga helhönan. Men tänk om Gertrud inte hade varit fertil... vafan skaulle man då käka till frukost?

Sanningen om det första vårtecknet

Idag promenerade jag hem från skolan (kan ju tillägga att jag inte var inne på uni utan på vfu i Tungelsta) och såg årets första vårtecken, hundbajs. Det kryllar av hundbajskorvar överallt och det gör det fan varje vår. Folk är roliga som tänker att det bara är att täcka över bajset med lite snö, snacka om att inte tänka långsiktigt. Hahaha. Samtidigt som jag blir en smula irriterad och äcklad på allt bajs så blir jag ändå lite glad för det visar att våren är på väg.

Sanningen om att spela cup i isstaden

Sen i torsdags har jag befunnit mig i Trollhättan, staden där det inte finns något vägsalt. Överallt var det is och jag var på väg att slå på arslet hur många gånger som helst. Lyckades dock alltid parera det eller rycka tag i en lagkamrat.
Första matchen på fredagen vi spelade var mot Vår(t)gårda och vi spelade pissdålingt över lag men vann ändå med 4-2. Andra matchen spelade vi mot Linköping och den slutade 2-2. Vi spelade den matchen riktigt bra faktiskt.
Lördagen spelade vi första matchen 08.00 mot Hisingen och vi spelade helt okej och vann med 5-0. Lördagens andra match spelade vi mot Nor och vann även den med 5-0.
Vi hade dessutom lite intärntävlingar i laget där vi skulle svara på frågor och klura på lite gåta och busa lite. Mitt lag vann självklart :)
Söndagen började med en match mot Hanviken som hade klagat massor på att vi över huvud taget var med i cupen. Vi krossade med med 4-1. Avslutade med final mot Gräsberg. Vi spelade bra trots en del misstag och van till slut på sudden death med 2-1. Blev dessutom utsedd till turneringens mest värdefulla spelare också.... Heja mig!

Nu sitter jag i bilen på väg hem någon stans i Sverige, var vet nog ingen.

Är himla nöjd med helgen som varit. detn har varit väldans trevlig och rolig och mysig. Har lyckats bonda lite mer också och bonda är en av mina favoritsysselsättningar. Nu tycker jag dock att det ska bli jävligt skönt att komma hem och sova för jag är trött som en lite trött person.

RSS 2.0